A kisgyerek Per - Ola szívesen rajzolgat térképeket, vagy olvassa a helyi újságban (Norran) induló képregény sorozatot a Villám Gordont. A térképrajzolás számára nem egyszerűen a valós határok ismeretében és leképezésében merül ki, hanem az ismert tájak átrajzolásában, újraértelmezésében egy másik valóságban. Az anya védőszárnyai alatt töltött iskolásévek és a kitűzött cél, a papi pálya ellenében támad fel a kamaszkor ébredező szexualitása. A kettő között ott van még a sport. Hősünk a helyi magasugró versenyen is indul, ahol harmadik helyezést ér el, ezt isteni jelnek tekinti. 

A szexualitásba való bevatásának első állomása végül egy budin talált katalógus lesz, amely egyebek közt melltartó reklámokat is tartalmaz. És aztán jönnek az erotikus tartalmú olvasmányok, az egyébként is botrányműveiről híres Ivar-Lo Johansson A zseni című műve, és egyáltalán bármi jöhet ami csak legalább szóba hozza ezt a témát.

Tizenöthónapos katonai szolgálatát Umeåban teljesíti ekkor tizenkilencéves. Mindezek után jönnek az uppsalai egyetemi évek. Egy-két később híres irodalmár is felbukkan errefelé, az egyik Lars Gustavsson, a másik Lars Lönnroth. Ifjú PO a maga  197 cm magasságával, (úgy fest, mint egy "két lábon járó fenyőfa") és "lantis" azaz vidéki származásával igencsak felkészületlennek érzi magát  Uppsalában. Itt persze egyáltalán nem számít ki honnan jött, ( ez nem Stockholm) de az igen, hogy ki mennyire intellektuel.  Uppsalában ugyanis minden diáknak van írógépe, mivelhogy mindenki írónak, költőnek vagy egyéb irodalmi lénynek készül.

Szerző: Gjöa

Szólj hozzá!

Címkék: enquist

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr402870423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása