Ha valaki a stockholmi Drottninggatanon sétál, akkor induljon el a zöld tetejű torony iránt, amelyet azonban híres lakója Strindberg „Kék toronynak” nevezett el. Az 85-ös szám előtt álljon meg, csöngessen és menjen fel a lépcsőn, hamarosan egy lenyűgözően hangulatos lakásmúzeumban találja magát. A kör alakú toronylakás sajátos hangulatával visszaad valamit a páratlan, és a kortársai által egyszerre csodált és sokak által kiátkozott író, drámaíró, festő „feltaláló” életéből. Az író munkásságáról szóló szakirodalom számára külön könyvtár található a lakás egyik szintjén, ide az irodalomtörténészek, kutatók és diákok előzetes bejelentkezés után "szabadulhatnak be".   Laikusok számára már a lakás körbejárása és az ott elidőzés is rendkívül informatív lehet,  például pár órára be lehet ülni filmeket , fényképeket nézni a mesterről.

Strindberg 1849. január 22- én született egy nemesi származású hajótiszt és annak cselédje gyermekeként. Tanulmányait ( orvosi és bölcsész karon egyidejűleg) Uppsalában folytatta. 1874-1882 között a Stockholmi Királyi Könyvtárban dolgozott és persze írt  sokat. Ekkoriban jelent meg első sikeres drámája az Olof mester, amely Olaus Petri  reformátor életéről szól (1872). Később is színdarabjai hozták meg számára a sikert, holott igen sok regényt is írt. Főbb drámái, 1887 Az Apa, 1888 Julie kisasszony, 1888 A hitelezők, 1900-1901 Haláltánc, 1901-1902 Az álomjáték ( ezek magyarul is olvashatóak, ezért így adom meg a címeket.

Regényei közül kiemelkedő  A cseléd fia 1886-1909, A hemsöiek 1887,  Viharos tengeren 1890, Inferno 1897, Egyedül 1903.  És ez a felsorolás szintén csak a magyarul is elérhető könyvekre korlátozódik, de még úgy sem teljes!  

Strindberg viharos házasságairól, nőkhöz való viszonyáról is elhíresült, összesen háromszor nősült; Siri von Essen színésznővel először, majd Frida Uhl -el és végül Harriet Bosse-val valamint viszonyt folytatott a híres -neves Dagny Juellal. ( Ezt a viszonyt meg is örökítette E. Munch Féltékenység című festménye. A férjezett ámde szépséges  norvég írónő Dagny Juel körül többen is legyeskedtek,  s végül  egyik féltékeny  szeretője (nem Strindberg) ölte meg 34 éves korában.)

Strindberg munkássága hihetetlen alkotóerőről tanúskodik, másfelelől írói attitűdje, mint már korábbi bejegyzésekben utaltunk rá sajátosan elkülönült a kortársaktól. Akikkel jól megértette magát az a norvég Munch, a német Nietzsche, és a dán Brandes volt. Írói attitűdje különcnek is nevezhető, de olyan különcnek aki ugyanakkor megvetette az elitizmust. Magyarázhatja ezt származása, de univerzális zsenialitása is. Amikor élete végén, hazájának rosszfiújaként nem kapta meg a megérdemelt Nobel-díjat, rajongói összegyűjtöttek a számára egy ellen - Nobelt, ezzel köszöntötték 63. születésnapján, valamint fáklyás felvonulással, amelyet az erkélyéről nézhetett végig az itt látható Drottningatan-i otthonából:

www.youtube.com/watch

 

 

 

Szerző: Gjöa

1 komment

Címkék: strindberg

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr632602018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aSimon 2011.01.28. 12:21:03

Már vártam ezt a bejegyzést...
Nagyon jók a képek Strinbergről, némelyik mondjuk kicsit riasztó. Írni lehetne majd Strindberg betegségéről is. Mondjuk van ennél vidámabb téma is:)
süti beállítások módosítása