Knut Hamsun Éhség (1890) című regénye aligha lehetne aktuálisabb olvasmány, mint manapság, amikor a fagyos utcákon hajléktalanokat látunk. Vannak akik éjszakára sem térnek be a melegedőkbe, hanem maradnak kint, plédek alatt a kemény hidegben. Pár nappal ezelőtt egy fiatal nő jött velem szembe az utcán, nem túlságosan régen kerülhetett erre a sorsra, még látszott rajta, hogy szégyenkezik a ruházata miatt. A haja nagyon rövidre volt nyírva, ilyen helyzetben gondolom így praktikus. Valószínűleg a közeli menedékhelyen töltötte az éjszakát, ahol még tisztálkodni is volt lehetősége, de a ruhája és a hatalmas koszos szatyra elárulta, hogy fedél nélkül él.

Knut Hamsun Éhség című regényének hőse jutott eszembe, aki fedél nélkül maradva, szégyellve kiszolgáltatott helyzetét megpróbálja megőrizni emberi méltóságát, és büszkeségből, önérzetből folyamatosan hazudni kénytelen. Becsomagolja az ágyneműjét amelyet mindenhová magával hordoz, gondolja mások majd azt hiszik, hogy éppen vásárolt valahol valamit. 1966-ban készült el a könyv nagyszerű filmadaptációja a dán Henning Carlsen rendezésében, a svéd Per Oscarssonnal a főszerepben, s az ugyancsak neves svéd színésznő Gunnel Lindblom (több Bergman filmben is szerepelt, pl: A hetedik pecsét, Csend, Úrvacsora). Per Oscarsson a tavalyi év végén hunyt el, 83 évesen. Az Hamsun adaptációban nyújtott alakításéért Cannes-ban elnyerte a legjobb férfiszínésznek járó díjat. 

www.youtube.com/watch

Szerző: Gjöa

1 komment

Címkék: film hamsun

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr702639669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aSimon 2011.02.16. 13:47:18

Sajnos nagyon aktuális ma Magyarországon ez a nagyszerű film. Döbbenetes az idézett jelenet.
Az illusztrációról az jutott eszembe, hogy a filmben a főhős mindig megkérdezi a rendőröktől, hogy mennyi az idő, és a válaszra nagyon megdicséri őket. Egyszer viszont nem, hanem lekezd vitatkozni vele: nem annyi, még ezt sem tudja!? :)
süti beállítások módosítása