Käbi Laretei 1922-ben született Tartuban, egy diplomatacsaládban. 1940-ben, amikor  a   Szovjetunió megszállta Észtországot a család végleg Svédországba költözött. Laretei zenei tanulmányait Tallinban kezdte, majd Svédországban és Svájcban folytatta; Edwin Fischer tanítványa volt. Nemzetközi karrierje a hatvanas években ívelt fel, koncertezett a Carnegie Hall-ban, és a Fehér Házban is. Nevezetes, hogy 1959-69 között együtt élt Ingmar Bergmannal; egy közös gyermekük született, Daniel Bergman. Jóval házasságuk felbomlása után is folytatódott művészi egymásrahatásuk, kapcsolatuk; a Suttogások és sikolyokban és a Fanny és Alexanderben is dolgoztak együtt.
Az Őszi szonátában pedig egy zongoraművész anya(Ingrid Bergman) és lánya (Liv Ullmann) közötti különbséget kellett "elzongoráznia" Lareteinek. Tökéletesen és gyengén is el kellett játszani ugyanazt a darabot: egy gyönyörű Chopin prelűdöt. A két nő közötti pszichikai feszültséget is remekül kibontja ez a jelenet:
 
 

www.youtube.com/watch

 

Szerző: Gjöa

1 komment

Címkék: laretei

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr552473485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aSimon 2010.11.29. 14:12:00

Nagy jelenet. De most meghallgatva, mintha a bizonytalan, "amatőr" játék sokkal több érzést fejezne ki, a "profi" játék pedig nagyon hideg, ha lehet ilyet mondani, üres szépség. (Ilyen Ingrid Bergman arca is játék közben, Liv Ulmannak csak tarkóját látjuk, amíg játszik. Érdekes, hogy míg a saját játéka alatt rezzenéstelen, majdnem hideg az anya arca, addig lányának játéka alatt sok érzelmet fejez ki.)
A másik, amire felfigyeltem, hogy Ingrid Bergman játéka alatt mutatják zongorázó kezét is - ez persze nem jelenti azt, hogy ő is játssza a darabot, de mégis érdekes...
süti beállítások módosítása