Thomas Mann és a skandinávok

2011.08.07. 00:13

Talán maga Thomas Mann is örült volna annak, hogy Björn Andrésen svéd színész, zenész (1955) játszotta el 1971-ben Visconti Halál Velencében című filmjének  szépséges ifjúját . Hogy miért? A Tonio Krögerben így vall a skandinávokról.

De vegye csak a könyveiket, Lizaveta. Azokat a mély, tiszta és humorisztikus könyveket, amelyeket azok ott fenn írnak, számomra nincs különb irodalom, úgy szeretem. Vegye a skandináv étkezést, azokat a hasonlíthatatlan ételeket, amelyek csak erős, sós levegő mellett bírhatók el (kérdés, hogy a gyomrom bírja- még egyáltalában)- ismerem őket kissé hazulról, mert nálunk otthon már szinte egészen úgy szokás étkezni. Vegye a neveket is. A keresztneveket, amikkel az emberek ott fenn ékeskednek, és amelyek közül nálunk otthon is használatos. Hogy hangzik például Ingeborg- a makulátlan költészet hárfazengése!  Aztán meg a tenger, az Északi-tenger, ott fenn!...Egyszóval odautazom, Lizaveta.(ford. Lányi Viktor)

www.youtube.com/watch

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr283130882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása