Bergman és Wallin

2011.06.25. 10:37

1818-ban írta Johan Olof Wallin azt a zsoltárt , amely Bergman csodálatos A nap vége című filmjében elhangzik. Wallin uppsalai érsek volt akinek a zsoltárköltészete igen jelentős a svéd irodalomban. 1779-ben született Dalarnában, egyetemi tanulmányait Uppsalában folytatta, és az ő nevéhez fűződik az 1819-es évi zsoltárkönyv kiadása, amely számos fordítást és átdolgozást is tartalmaz.

A Bergman-filmben szereplő zsoltár a " barátról" szól akit a lírai én nem talál a nap végén, holott minden gondolata nála jár. Ez a barát hasonlít kicsit a  Ted Gärdestad dalában megszólítotthoz. Csak a megszólításban használja a semleges formulát azután fokozatosan bontakozik ki a vallomás.

1.

Var är den vän som överallt jag söker

När dagen gyr min längtan blott sej öker,

När dagen flyr, jag än ej honom finner, 

Fast hjärtat brinner.

2.

Jag ser hans spår, varhelst en kraft sig röjer,

En blomma doftar och ett ax sig böjer.

Uti den suck jag drar, den luft jag andas,

Hans kärlek beandas.

3.

Jag hör hans röst, där sommarvinden susar,

Där lunden sjunger och där floden brusar;

Jag hör den ljuvast i mitt hjärta tala.

Och mig hugsvala.

 

A filmrészletben Isten létéről vitatkozik két fiatalember. A Victor Sjöström által alakított főhős erre el kezdi szavalni a Wallin- zsoltárt, amelyet Ingrid Thulin folytat.

 

Szerző: Gjöa

Szólj hozzá!

Címkék: bergman

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr543013138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása