Mert eddig csak az ettől való félelem riasztott el, hogy elolvassam az Is- slottet című könyvét. Ez Jégpalota volna magyarul, ha akadna, aki nekiállna nynorskból lefordítani ezt a nem mindennapi művet. Magyarul olvasható Vesaastól A madarak( Fuglene, 1957), amely Dőri Tibor fordításában jelent meg 1966-ban az Európa Könyvkiadónál.
 
Ha a madarat tolláról, az írót pedig barátjáról, akkor azt mondhatjuk, hogy Tarjei Vesaast Stig Dagermanról ismerjük meg. Vesaas (1897- 1970)  Dagermanhoz hasonlóan szintén prózakölteményeket alkotott, habár sokkal szikárabb, metafora-halmozásoktól mentes, jellemzően (új)norvég stílusban. Mindkét írót a lélek, és az emberi kapcsolatok labirintus-rajzolatai érdekelték, és mindkettőjük munkásságát meghatározta az egzisztencializmus. A madarak című kisregény hőse az értelmileg visszamaradott fiatalember Mattis és a róla gondoskodó nővére Hege. Sajátos szimbiózisban él a testvérpár legalább harminchét évig, mígnem Mattis beáll révészkedni. Munkája során találkozik Jörgennel, akire Hege az aggszűz nővére azonnal lecsap. Innentől kezdődnek az izgalmak. A Jégpalota  című regényt 1963-ban írta Vesaas és ebben ismét nem mindennapi kapcsolatokról ír. Kicsit emlékeztet Bergman Personájára, de itt két kiskamasz lányról szól a történet; Sissről, aki a társaság középpontja és Unn-ről, aki felettébb introvertált és nagyon gátlásos. Unn meghívja magához Sisst, akinek elárul valami nagyon fontos titkot magáról. Másnap Unn nem megy iskolába, hanem útközben egy jégbarlangban eltéved, és megfagy. Unn halála után Siss átveszi barátnője szerepét, kilép a barátai köréből és elszigetelődik az emberektől. Érdekes elgondolkodni hogy mit is szimbolizál a jégbarlang, és a benne való bolyongás. Siss mindenesetre életében járja meg a jégbarlangot ahonnan nem vezet kiút. Ez volna a nárcizmus börtöne, Nárcisz büntetése aki önmaga tükörképébe veszik és esik? Nem biztos. De az igen, hogy nyugtalanná válunk a könyv vagy a film után arra vonatkozólag, hogy mit is gondoljunk a jégbarlangról.
A könyvből készült filmből itt látható részlet, és minő ritkaság magyar felirattal:
 

www.youtube.com/watch

Szerző: Gjöa

Szólj hozzá!

Címkék: vesaas

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr672655356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása