Mi köze van az autózásnak a költészethez? Az autó, a vonat, a metró és a hajó afféle költőietlen közlekedő eszközök a természethez, a szépséghez, a transzcendenshez. Tranströmer mintegy rögzíti az oda vezető utat, az állomásokat, például a Resan/Az utazás című versében:

" Metróállomás.

Plakátok tolongás

az éles, túlvilági fényben.

 

A tátogó kocsik gyorsan elnyelik

az arcokat, táskákat, szatyrokat.

Kifutunk a nagy feketeségbe.

Sóbálványok a lyukakban kúszó

fényhernyó hasában.

Feszengő mosoly"

 

A metró hétköznapisága, a mindennapok szorongása, a tülekedés végül az alagúton keresztül a felszínre robog és a természetben oldódik fel, ahol az utasok kiszállnak a szerelvényből:

" Ám kifelé a földből

már halljuk a dongók

zümmögését.

A vidék zöld szárnya rebben,

s megpihen kitárva.

Fölötte suhanunk tovább.

Letört kalász

libben be egy peronra."

 

A nyomasztó földalatti utazáshoz hasonló a Sínek/Spår című költemény, amelyben egy éjszakai vonat megáll a kopár síkság közepén. Az álom és ébrenlét, a súlyos betegség és a halál közötti feszült magányt ábrázolja ebben a versében Tranströmer. Más szövegeiben a lift, a közlekedési lámpa, az antennaárbocok a különféle technológiai vívmányok, mint a modern lét kellékei  emelkednek a költészet rangjára. Viszonyuk az emberhez és a természethez gyakran  antropomorfizmusokban fejeződik ki. A létező mindennapjaihoz tartozó modern tárgyak, a távolságok legyőzését szolgáló járművek költészetbe való beemelése Tranströmer "életközeli" lírájának egyik jellegzetessége. Eleven és dinamikus költői világa (Harry Martinsonnál ez a természet " zöld eksztázisa") a városi létbe vezető és az onnan kivezető utakat tárja fel.Ahogyan a két fentebbi versek a Badelunda csalogánya/ Näktergalen i Badelunda is Mervel Ferenc fordítása. Műfaja prózavers, témáját, motívumait tekintve is  kapcsolódik az előző két vershez. A következő videón a mű keletkezéséről beszél röviden Tranströmer: 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr993312879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása