Nyárkönyv

2010.10.19. 21:01

Tove Jansson: Sommarboken
 
 
Magyarországon elsősorban a Mumin-mesék írójaként ismert Tove Jansson finnországi svéd írónő és illusztrátor( 1914-2001) 1973-ben írt Sommarboken (angol fordításban The Summer Book) című könyve Svédországban igen népszerű, mára klasszikussá vált szépirodalmi alkotás.
A történet egy Sophia nevű hatéves kislányról és a nagymamájáról szól. A kislány édesanyja meghalt és édesapja pedig szinte állandóan távol van, így a nyarakat Sophia nagymamájával tölti egy finn szigeten. Novellafüzérként összekapcsolódó történetekben a nagymama és a kislány kalandjairól, felfedező útjairól, beszélgetéseiről olvashatunk, valamint egy Mappe nevű macskáról. Jansson minden szentimentalizmustól mentes, letisztult, költői erejű nyelven megírt prózájában, a nagymama és a kislány közötti korkülönbség ellenére kialakuló szoros kötelék, és barátság a központi téma. A nagymama idős kora ellenére képzeletével még mindig képes gyermeki élénkséggel részt venni Sophia játékaiban.
Az északi szigetekre jellemző, a regényben is megjelenített varázslatos, melankolikus természeti szépség az írónő saját akvarell-illusztrációival válik teljessé. A könyv A kis herceghez hasonlóan eredetileg felnőtteknek íródott szépirodalmi mű, amely azonban ifjúsági regényként is kiváló, így tulajdonképpen minden korosztály számára értékes és felejthetetlen olvasmányélmény.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr482384649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása