"Június volt s ujjongtunk, nincs tovább..." Így kezdődik a nyári szünet, amikor júniusban vége a tanévnek. Nem tudom ki hogy van vele, de én legjobban óvodába szerettem járni, legkevésbé pedig egyetemre. A legtöbb barátom is óvodában volt, a legkevesebb pedig az egyetemen. A bölcsészek között néha úgy éreztem magam, mint egy marslakó. Voltak az örök éltanulók, a stréberek, a mindenre elszánt törtetők, (konferenciákon presztízskérdést csináltak abból, hogy okoskodhassanak és lealázzák a másikat, de persze csak izomból) ezeket nagyon nem komáltam. Voltak olyanok is, akik olyasmiről mondtak véleményt, amiről nem is olvastak. Tudományos véleményt mondani egy regényről, amit nem olvastunk például nem akármilyen művészet.

És voltak a szerények, okosak, becsületesek, akiket nagyon tiszteltem; na ezekből pedig az egyetemi karrier tekintetében semmi nem lett. Kontraszelekció, ja, ez sovány vigasz, a legtöbb persze külföldre ment, vagy megy, vagy menni fog. (Külföldön ugye a referencialevél az az ami, nem a haverom haverja ajánl be a haverjának, hanem a korábbi munkáltató ad egy jellemzést a munkavállalóról. Ennyi.) 

Voltak, akik PhD ösztöndíjat kaptak, voltak akik nem kaptak semmilyen ösztöndíjat. Voltak akik meg is szerezték a fokozatot, és voltak akik nem is fogják megszerezni, mégis ők fogják tanítani a mi generációnk gyermekeit az egyetemeken. Az egyetemi barátságok viszont múlhatatlanok, csupán két- három ember és mégis tíz éve mindig a barátaim, télen-nyáron. Találtam egy filmet, amit még Svédországban láttam, nyáron. Bo Widerberg 1995-ös filmje, amelynek svéd címe Lust och fägring stor Israel Kolmodin zsoltárát idézi, amelyet a svéd iskolákban szoktak énekelni tanévzáráskor. A film ahogyan ezt a svéd filmektől megszoktuk, és elvárhatjuk tabutémákat feszeget. A harmincas férjezett tanárnő Viola és tanítványa a 15 éves Stig egymásba szeretnek egy malmöi gimnáziumban, valamikor a negyvenes években. Kapcsolatukat nemcsak az iskolában kell titkolni, hanem Viola férje előtt is, aki pedig alkoholista. A főszerepben Bo Widerberg fia Johan Widerberg látható, a tanárnő szerepében pedig a neves irodalomtörténész Olof Lagerkrantz lánya Marika Lagerkrantz. A filmet a legjobb külföldi film kategóriában jelölték Oscar -díjra.

www.youtube.com/watch

Szerző: Gjöa

Szólj hozzá!

Címkék: widerberg

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr292992451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása