Elitizmus, sznobéria

2011.04.12. 21:15

Az elitizmus szűklátókörűségétől, közönyétől, életidegenségétől már Stig Dagerman is óva intett. Hogy is mondta?

 

"Akademikervärlden står med få undantag på andra sidan planket, närsynt, belevad och funktionsoduglig, skaffar sig vyer genom att kliva upp på decimeterhöga kompendier med får aldrig näsan ovanför planknivån "

 

"Az egyetemi oktatók kevés kivétellel a palánk túloldaláról figyelnek rövidlátón, modorosan és funkciótlanul, a tízcenti vastag könyveikbe kapaszkodnak hogy valami képük legyen a világról, de az orrukat sose dugják ki a palánk szintje fölé."

A valóságot látni nem akaró sznobéria és az univerzális érzékenység között bizony fényév távolság van. A nagy művészek veleszületett nyitottsága, érdeklődése, empátiája a valóságos problémák felé olyan nélkülözhetetlen és örök érvényű műalkotásokat teremtett, amelyek segítségével minden korokban tájékozódhatunk, mi olvasók. Viszont a mások, és a másik problémája iránti érzéketlenség, intolerancia a palánk túlsó feléről nézve  rosszul értelmezett értelmiségi attitűd. Képzeljük csak el mondjuk a magyar irodalomnál maradva Adyt ebben a szerepben...Szóval mit akarok ezzel az egésszel? Azt hogy, nagyon béna dolognak tartom amikor a diákok vannak az egyetemi oktatókért, és nem fordítva. Mert miről ismerszik meg a jó tanár? A diákjairól elsősorban. Reményteljes kitűnőre érettségizett diákok vajon amikor a diplomájukat megkapják mit éreznek? Csalódottságot, avagy jogos büszkeséget? Ezen áll vagy bukik a jó iskola, és a jó tanár felelőssége.

 

 

 

 

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr702821378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása