Vándoroljunk ki-be

2011.04.20. 21:47

Előfordult már, hogy sorban állva előreengedett valaki azért mert kisgyerekkel vagy?  Hát persze; külföldi volt az illető. Tolerancia helyett intolerancia és lökdösődés a honi szokás, errefelé nem divat az udvariasság. Ha mondjuk Stockholm alsón, valaki lelép a zebrára és piros a lámpa, akkor az autós anyázás nélkül, szimplán megáll és átengedi a gyalogost. Míg a csóri magyar járókelő örül, hogy egyáltalán élve átkelhet a villogó lámpán. Szóval ezekkel a finomságokkal telítődik a szervezet, lassan, fokozatosan és aztán nem csoda ha valaki végül már csak a Fővárosi Állatkertben érzi jól magát, ahol (főleg hétköznapokon) kevesebb az ember, mint az állat. Érdemes volna ilyen tünetek észlelése után esetleg azonnal a kivándorlásra gondolni? 

A remek szereposztásáról emlékezetes filmadaptációja is nevezetes Vilhelm Moberg Kivándorlók -tetralógiájának: Utvandrarna- Kivándorlók, Invandrarna- Bevándorlók, Nybyggarna- Telepesek, és Sista brevet till Sverige - Utolsó levél Svédországba 1949-59 között jelentek meg, magyarul pedig G. Beke Margit fordításában olvasható a négy kötet. A történet egy család kivándorlását, letelepedését követi végig a svédországi Ljuder községtől Minnesotáig. Elképesztő kalandokban van részük az éghajlati és földrajzi sajátosságok idegensége miatt. Egy alkalommal mérges kígyó alszik a ház népével a matrac alatt, máskor hóvihar támad hirtelen, továbbá levezetnek egy szülést is, ahol a köldökzsinór elvágása birkanyíró olló segítségével történik. Mindezeket nemcsak hogy túlélik, hanem még ott is maradnak Amerikában, mintegy gyökeret eresztenek. Svédországból egyébként több hullámban is vándoroltak ki; 1865-ben a legtöbben, és egészen 1930-ig mintegy 1,3 millió svéd keresett új hazát; a legtöbben Észak-Amerikában telepedtek le. Vilhelm Moberg regényének filmadaptációját Jan Troell rendezte  meg, Liv Ullmann és Max von Sydow főszereplésével.

www.youtube.com/watch

Szerző: Gjöa

Szólj hozzá!

Címkék: moberg

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr542843539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása