A következőkben néhány bejegyzés erejéig olvasónaplót fogok vezetni. P O Enquist Egy másik élet című regényét olvasom, és úgy gondolom így részletesebb vagy frissebb élményéket oszthatok meg az olvasókkal, mintha csak utólag írnék róla egy ismertetőt.

A regény első része mintegy Enquist születésének előtörténetéről szól. Egészen a dédnagyanyjáig nyúlik vissza az életrajz, akinek hét gyerekéből hatot egy hónap alatt elvitt a torokgyík ( még a dátumot is megjelöli az író, amikor kitört a járvány, 1873-ban). A hat gyerek halála annyira megviseli az asszonyt, hogy egészen megháborodik és meg akarja ölni a legkisebbet is; Enquist nagyanyját, aki Lova névre hallgat. Az akkor alig egyhónapos kislányt, a szomszéd gazda Anselm Andersson menti meg.

Enquist családtörténetének tragédiája a hathónapos Per- Ola apjával folytatódik, akinek hirtelen kilyukad a vakbele és harmincegyévesen meghal. A kis PO számára az apa később afféle Nemo kapitányként jelenik meg, aki láthatatlan Jótevőként kíséri nyomon a "rejtelmes sziget" lakóinak életét. Nemo, azaz az örökké fiatal Apa  vagyis "az Elof" hetvenéves gyerekének is útitársa marad:

" Aztán felnőtt, már nem úgy gondolkodott mint egy gyerek, nem voltak gyerekes gondolatai. De Útitársa mellette maradt. Ha akarta, ha nem, ez nem változott. Megosztotta apjával, amit átélt. Amit apja nem élhetett át."

A fiatalon elhunyt édesapa például még nem láthat életében filmet, és sok egyéb technikai vívmányról is lemarad, amiről a kis majd a nagy PO sosem mulasztja el tájékoztatni. Az anyjához fűződő igen szoros kapcsolatát ez az állandóan mindenhol jelenlévő mégis hiányzó apa teszi elviselhetővé. Az anya egyébként igen sokat vár a kis PO-tól, szeretné ha pap vagy pedig tanító válna fiából. Szigorú vallásosságra, szerénységre és állandó bűntudatra neveli a gyereket, aki egyelőre csenevész, viszont szépen tud fogalmazni, és szinte mintagyerek.  

 ( Per Olov Enquist: Egy másik élet, Európa Könyvkiadó, Budapest 2011, Kúnos László fordítása)

Szerző: Gjöa

Szólj hozzá!

Címkék: enquist

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr732862000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása