Minden magyar kultúrában nevelkedett gyerek ismeri Weöres Sándor nagyszerű versét A birka-iskolát, ahol az a kis kedvenc, aki csak bégetni tud. Hát ismerünk még egy pár ilyen zárt intézményt az életből, de ha máshonnan nem a moziból. Múlt hétvégén volt a Száll a kakukk fészkére a tévében, és most az Enquist-könyv vége felé járva is éppen erről a történetről olvasok, akár direkt utalásokkal Ratched nővérre, vagyis a Főnénire, aki szigorú rendben tartja a férfibetegeket  (Enquistnél az alkoholelvonón). PO ugyanis szép középkorúságában egyre inkább belesüllyed az alkoholizmusba, dacára annak, hogy írói karrierjében ekkorra szinte mindent elért, és második házasságában is derűs elégedettségben éldegél. Azonban írni már egyre kevesebbet tud. Felkel hajnalban, hogy pár órát dolgozzon és azután nyugodt lelkiismerettel eltűnjön a "ködben". Ötvenes évei közepén majdnem biztos benne, hogy hamarosan meghal annyira súlyos állapotba kerül.

És akkor jön a nagy alkohol elvonókúra 1989 januárjában a Huddinge Kórház M87-es osztályán, ahol Enquist még tizenhat másik pácienssel együtt " közpénzből finanszírozott kezelésben" részesül. Itt egyedül Svédországban folytatnak úgynevezett Minnesota-modell elvei szerinti gyógykezelést. A módszer lényege a következő; a páciens családtagjait behívják konfrontációra, és nekik mindenben őszintén el kell mondaniuk a véleményüket az alkoholbetegnek méghozzá nézők jelenlétében:

De lassan összeszedte a bátorságát, és végül elmondta, hogy ami a szerelmi életüket illeti, neki bizony az soha nem volt jó, a harmincéves házasságuk során soha nem jutott el az orgazmusig, csak úgy tett, mintha eljutott volna, de most ezt is el akarta mondani.

És Ratched nővér megdicsérte őszinteségéért, és a södertäljei szedő arca teljesen elfehéredett, és nem is bírt mást kinyögni, mint a kötelező zárómondatot, miszerint hálás feleségének az őszinteségért, ami biztosan segíteni fog neki abban, hogy kiszabaduljon az alkoholmérgezés állapotából.

De azt azért nem árulom el hogyan sikerül a főhősnek, Enquistnek kijönni a nagy válságból, legyen ez egy kedvcsináló, és már itt is van az olvasónapló vége.

 

Szerző: Gjöa

Szólj hozzá!

Címkék: enquist

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr342946716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása