Wallenberg 2.

2012.02.22. 21:35

Lajos Attila Raoul Wallenberg Mítosz és valóság című könyvének előzetesen megfogalmazott kérdései a hős-modelljét járják körül.  " Milyen mértékben került Wallenberg hősiességét megkövetelő helyetekbe?" Másrészt a zsidóságot érintő áldozati világképet.  Ehhez kapcsolódik még az igen ellentmondásos svéd külpolitika kibontása.

" Dánia és Norvégia német megszállása teljesen megváltoztatta a svéd külpolitika és a kereskedelem feltételeit. Svédországot német fennhatóság alatt lévő területek fogták körül és így lassacskán a svéd külkereskedelem 80%-a Németország  felé irányult."

Azonban ez még nem fedezte a svéd szükségleteket, így megnyílt a szemben álló felek jóváhagyásával az ún. Göteborg-forgalom nyugat felé. Miután azonban Németország Franciaországot is legyőzte, Svédország alkalmazkodni kezdett az új európai helyzethez. A németekkel való kapcsolatrendszer hírszerzés és katonai tapasztalatcsere szintjén már jóval a háború előtt megkezdődött. Tanulmányi utakat szerveztek svéd tudósok Németországba, amelyek további kulturális kapcsolatokkal bővültek 1941-ben. Németország ugyanakkor a Szovjetunió és a bolsevizmus elleni harcban is szövetségest remélt Svédországban.

" A sztálingrádi vereség után és az 1943 tavaszán  és nyarán kialakult hadi helyzetben Németországnak nagyobb szüksége volt Svédország jóindulatára, mint Svédországnak a német jóindulatra. Míg Svédország pozíciói megerősödtek a németekkel való tárgyalásokon, a svédek mindinkább az erősebb tárgyalófélként tudtak fellépni..."

Eközben a szövetségesek elvárták Svédországtól, hogy csökkentsék a Németországba folyó vasérc-, golyóscsapágyexportot, amiért a németek kitűnő árat fizettek. Svédország semlegessége ezen a ponton kedvezőbb volt Németországnak, mint a szövetségeseknek. 1943 novemberében a svéd kormány már tiltakozó levelet nyújtott át a német kormánynak az oslói egyetem 1200 diákjának és tanárának deportálása ellen.

Szerző: Gjöa

Szólj hozzá!

Címkék: wallenberg

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr974175728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása