A trubadúr beszól

2010.11.04. 20:25

 

Úgy sejtem, hogy Magnus Uggla valamikor majd a svéd kultúrtörténet részévé válik, ahogyan elődje Carl Mihael Bellmann (1740-1795) a híres stockholmi költő, trubadúr, a svéd irodalomtörténet magyarul is idézhető „ikonja”.
Elődjéhez hasonlóan Magnus is vérbeli stockholmi, aki szatirikus humorával szerteszét csap az autoritások, a képmutatók és az álszenteskedők között. Önkéntelenül is elképzelem, hogy Uggla, kinek a neve magyarul „Bagoly”, hogyan tenné pellengérre a bölcsészeket,
hogyan röhögné ki az önmagukat túlimádó tanárokat, a tehetségtelen talpnyalóikat, (  hoppá, már a 4. t-nél tartunk!) az egyetemi hivatalokban működő, diákéleteket megkeserítő kiskirályokat.
Apropó királyok! Magnus Uggla svéd uralkodók leszármazottjaként méltán énekelt „Vickan” azaz Victoria koronahercegnő esküvőjén, és láthattuk, amint az ünnepelt feltartóztathatatlanul nevetgéli végig a koncertet, (a tisztelt egybegyűltek zavaráról nem is beszélve.
 Hát igen, Magnus Uggla ellenállhatatlan. Kinézetre nekünk, magyaroknak kicsit úgy fest mintha Demjén Rózsit és Szikora Robit összegyúrták volna (és nagyjából ugyanarról a korosztályról van szó).
Uggla zenei pályafutása 1968-ban indult és tart napjainkig. Ma már öreg fiú, de a frizurája; barna, hosszú, göndör haja a régi. Legkedvesebb számom a hetvenes évekből a Jag skiter című. Ez egy igazi punkzene, amelyben megénekli, kire milyen magasról tesz. 1986-ban íródott a Fula gubbar, amely dal az öregedő férfiak klimaxos, pánikszerű csajozásán viccelődik. 1989-ben csendült fel legfőbb kedvencem a Jag mår illa , amelyben pletykamagazinok celebjeinek tündöklésén és bukásán émelyeg. 1994-ből származik az igencsak szatirikus Victoria című szám, amelynek refrénjében azt dalolja „Tudom, hogy nem vagy a Victoria, hercegkisasszony meg egyáltalán nem, de azért is elviselem el az összes baromságaidat és szeretlek olyannak amilyen vagy”.
Magnus Uggla társadalomkritikus, aktuális közéleti jelenségekre, trendekre érzékeny szövegei lerántják a leplet mindenről és mindenkiről, mert ő tudja, hogy "baglyok nem azok, aminek látszanak".

 

Szerző: Gjöa

1 komment

Címkék: uggla

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr132424298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aSimon 2010.11.05. 12:51:47

"nekünk, magyaroknak kicsit úgy fest mintha Demjén Rózsit és Szikora Robit összegyúrták volna" :)))
azt hiszem Magyarországon találna témát a trubadúr, nem csak a bölcsészkaron... Jag mår illa...
süti beállítások módosítása