Vem kan segla förutan vind?

2011.02.27. 08:47

 Vagyis; ki tudhat vitorlázni szél nélkül? Régi szép svéd népdal ez, ami arról szól ha nincsen közeg, akkor sajnos nincsen értelme annak sem amit az ember csinál és a dolgai bizony elakadnak.

www.youtube.com/watch

Abban a közegben, ahol nem az a fontos, hogy mit mond az ember, hanem, hogy ki mondja meglehetősen kiszámítható az élet. Ha nem vagy senki, mit számít mit beszélsz? Semmit nem számít. Sok-sok munka is mind kútba esik ha nem veszi észre az ember, hogy rossz körbe került. Szerencsére a rossz kör is bezárul egyszer és az ember végül felszabadul, mert kilép belőle, elutazik messzire, Svédországba vagy ahol munkát talál. Ez mind szép is volna, csak a népdal úgy folytatódik, hogy legnehezebben a barátoktól válik meg az ember. A barátai pedig főleg mégis idehaza vannak. Úgyhogy egyelőre nem is megyünk sehová, csak itthonról okoskodunk, és vágyakozunk el, mint Csehov három nővére.

De essen szó aktuális svéd dolgokról. Minap olvastam a Dagens Nyheterben, hogy bárki számára elérhetővé vált legalább háromszáz filmfelvétel, a Svéd Filmarchívum jóvoltából. Az archívumban dokumentumfilmekre, interjúkra lehet rákeresni, és egy évszám szalagra helyezett görgővel szabadon lehet kalandozni az elmúlt száz év svéd kultúrtörténetében. Például meg lehet nézni, hogyan búcsúzott el Greta Garbo Svédországtól, amikor elindult Amerikába szerencsét próbálni és a világhírnév felé. Ezenkívül sok más svéd hírességről, történelmi eseményről, tájról lehet megtudni érdekességeket ha innen keresgélünk:

www.filmarkivet.se/

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr672694124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása