Martin Andersen Nexö: Pelle Erobreren( Hódító Pelle) című regényét Bille August filmesítette meg és  1989 -ben megkapta a legjobb külföldi filmnek járó Oscart. Igazi Nexös szürke fénnyel indulnak a képsorok, a ködbe burkolózó hajók Dánia partjai felé közelednek. Lasse és fia Pelle elhagyja Svédországot a jobb megélhetés reményében. Egy uradalomban kapnak munkát, ahol a legkülönfélébb megaláztatásokban van részük, mégis eltűrik az elnyomást abban a reményben, hogy összegyűjtenek annyi pénzt, hogy kivándoroljanak Amerikába. A film csupán a regény első részét dolgozza fel, amelynek végén Pellének sikerül kitörnie gyermekkora börtönéből és elhagynia az birtokot.

Egészen más korszakban játszódik, mégis hasonlóan ott van a szeren a társadalmi feszültségek ábrázolásában a Billy Elliot című film. Szintén egy kisfiú a főszereplő, akinek bányász az apja és a bátyja is, ő viszont már nagyon nem szeretne bányában dolgozni, se bunyózni, se semmi szokványos férfias foglalkozást, hanem balettozni szeretne. Egy lepukkant szabadidőközpont egyik felében bokszedzés folyik kisfiúknak, míg a másik felében balettóra lányoknak. Billy átpályázik a balettosok közé, ahol szerencséjére mentorra is talál. De akkor még otthon van a szerencsétlen családja, akik éppen sztrájkolnak és nagyon nem érdekli őket a kiskamasz Billy áttörési kísérlete. Stephen Daldry Az órák című film rendezőjének  felejthetetlen műve ez telis-tele jó zenékkel a T-Rextől többek között.

www.youtube.com/watch

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr32753633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása