"Együtt a harcban"

2011.04.05. 18:24

Társas lény az ember? Budapesten közlekedve nem mindig tűnik így. Ül a rossz autójában a papa, aki már se nem lát, se nem hall, de azért még telefonál. És vezet!  Vagy ül a terepjárójában az ember, vérben forog a szeme annyira siet, mindegy, hogy babakocsival vagy, vagy lóháton ő beletapos a gázba. Éljen az erősebb. Más egyéb hungarikumoktól most eltekintek, mert tudom, hogy ezek puszta felsorolása is árt az egészségnek, de azért még egy híres félmondat eszembe jutott: "nem a zsemle kicsi..." 

Lukas Moodysson Tillsammans (Együtt) című filmje egy hetvenes évekbeli kommunában és azon kívül játszódik. A kollektíva tagjai többek között Anna és Lasse, akiknek van egy kisfiuk Tett, de már el is váltak, mert Anna egy terápia során ráébredt, hogy homoszexuális. Ott van Erik, akinek az apja bankigazgató, de Erik megtagadja felsőosztálybeli származását, nevet cserél: Silverskiöld helyett proli Andersson lesz. Erre az átalakulására Lasse gunyoros megjegyzéseivel folyton emlékezteti, pedig ahogy ez már lenni szokott Erik a leglelkesebb kommunista a bandában. Ott van még a Kleopátra-frizurás Klas, aki vállalja másságát, és éppen partnert keres. A házban lakik még Signe és családja is, valamint Göran és Lena.  Göran nővére, Elisabeth összeveszik férjével, aki ittas állapotban megüti őt, mire Elisabeth elköltözik a gyerekekkel együtt. Hol máshol húzzák meg magukat mint Göran kommunájában. Miután megérkeznek percek alatt világossá válik, hogy a házban senki sem teljesen komplett. Ez a film nem sokkal Moodysson nagy áttörése után készült 2000-ben ( amelyet 1998-ban a Fucking Åmål című alkotás hozott meg). Rendkívül szórakoztató történet, és tényleg semmi skandináv deprimálódás, vagy introvertáltság,  viszont  sok-sok marxista-paródia pl. megtudhatjuk  hogy "Pippi (Harisnyás) kapitalista" ezért nem nézheti a gyerek az esti mesét. Zenének pedig egy kis Abba és Ted Gärdestad szól a háttérben.

www.youtube.com/watch

 

 

 

Szerző: Gjöa

Szólj hozzá!

Címkék: moodysson

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr732802454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása