Enquistnek ezt az utólag újraértelmező öndokumentarista regényét olvasva, újra és újra elgondolkodunk, hogyan lehet valaki ennyire kíméletlenül őszinte önmagával szemben, miért akar tényregényt írni és nem fikciót.  Miért nem a könnyebbet, a kényelmesebb utat választja, mire való ez az önkínzás? Az már más lapra tartozik hogy ugyan nem-irodalmat ír, mégis irodalmi műalkotást hoz létre. Az uppsalai élmények, találkozások igen meghatározóak írói pályájában itt többször is utal példaképekre, (Tranströmer) az akkori és a későbbi nagy svéd irodalmárokra, mint pl. Kerstin Ekman, Leif Zern, és a már említett Lars Gustavsson vagy a göteborgi körökben induló Agneta Pleijelre. Enquist magát parasztdiáknak tartja, aki regénypróbálkozásaival folyamatosan bombázza a híres Norstedt kiadót, amely reményei szerint az új Stig Dagermant látja majd benne. És egy idevágó videó, ahol a fent említett nagyok szinte mindannyian együtt vannak:

www.youtube.com/watch

Sokadik próbálkozása lesz mire elfogadják első regényének kéziratát a Kristallögat avagy A kristályszemet. 1961 őszén ezzel debutál. Közben megszerzi diplomáját is majd hat év múlva kandidátusi fokozatát. És amivel elsősorban kilóg bölcsésztársai közül az a magasugrói karrierje, amelynek köszönhetően körbeutazza nemcsak Svédországot de Európát is.     Enquist Egy másik élet című regénye is úgy tesz, mint aki elmegy a hazájából, hogy távol lehessen attól, és kintről értse meg azt amit itt nem volt képes felfogni. Enquist elszántan meg akarja érteni miért éppen ez az élet esett meg vele, miért pont így történtek meg a dolgok, miközben következetesen vállalja a felelősséget minden tettéért. Vagyis ahogy a Supertramp énekelte " Take the long way home".

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr892875312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása