Az idei Könyvfesztivál díszvendége a világhírű svéd író, drámaíró, forgatókönyvíró Per Olov Enquist lesz. Hazánkban igen sok művét lefordították, és aki a jövő héten ellátogat a Millenárisra az dedikáltathatja az Egy másik élet ( Ett annat liv) című könyvét, amely az Európa Kiadó gondozásában jelenik meg, Kúnos László fordításában.

www.bookfestival.hu/magyar.html

 E regény műfaji önmeghatározása szerint önéletrajzi "sakprosa" avagy tényirodalom  és Lars Lönnroth kritikája szerint egy fejlődésregényről is lehet beszélni.  A történet az Oskuld (Ártatlanság) fejezettől, amelynek főszereplője a kis Per-Ola, aki apátlanul nő fel a västerbotteni Hjoggböle-ben, igen vallásos és szigorú tanárnő édesanyja mellett, eljut az In i mörkret ( A sötétségben) című fejezetig, amelyben már a súlyos alkotói válságba került író majdnem halálos kimenetelű alkoholizmusáról vall. Enquist e regényére kapta meg az előkelő svéd irodalmi díjat az Augustpris-t.

www.svd.se/kultur/litteratur/fascinerande-resa-mot-hojden_1722107.svd

Enquist munkásságáról általában ismeretes, hogy szívesen foglalkozott mások életével,  nagy skandináv írók életrajzából merített legtöbb drámájában, regényében: Strindberg botrányos életét és házasságát dolgozta fel a Tribadernas natt (A tribádok éjszakája) című drámájában. Írt regényt az igen vitatott norvég Nobel-díjasról, Knut Hamsunről. A Jan Troell által rendezett Hamsun- film forgatókönyvét is ő maga írta. Egy részlet a filmből, ismét a felejthetetlen Max von Sydow-val, aki éppen e napon, április 10-én ünnepli  82 . születésnapját! Grattis! A következő filmrészlet pedig azt a fejezetet mutatja be Hamsun életéből, amikor látogatást tett Hitlernél, mert Norvégia jövőjéért aggódott, ám a látogatás kudarcot vallott. Hitler nem hallgatta végig az idős írót.

www.youtube.com/watch

Szerző: Gjöa

Szólj hozzá!

Címkék: enquist

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr392813573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása