Heten a szigeten

2010.10.22. 11:08

 Stig Dagerman: Akik az üvegtengernél énekelnek

 
Heten a szigeten
 
Egy hajótörés áldozatainak korábbi életéről és a szigeten összekapcsolódó sorsáról szól a svéd Stig Dagerman (1923-1954) ifjúkori zseniális műve az Akik az üvegtengernél énekelnek című regény (De dömdas ö,1946). Rendkívül nehéz gyermekkorból induló írói pályája szinte fénysebességgel ívelt fölfelé, emberfeletti produktivitással ontotta magából a műveit, és nagyon fiatalon (harmincegyévesen) súlyos alkotói válságának, depressziójának következményeként vetett véget életének, hasonlóképpen, mint Sylvia Plath.  
 
Ez a könyv, ha tömören akarunk fogalmazni a halálról szól; Böcklin Holtak szigetéről, ahol azonban nem az örök nyugalom, hanem az örök kárhozat várja az odaérkezőket. Az életben elkövetett bűnök újra megismétlődnek. Nincs irgalom, mindent újra át kell élni, és csak egyetlen lehetőség marad; meg kell találni az elveszett lelkiismeretet.
Szereplők: Lucas Egmont, banki hivatalnokból lett sikkasztó. Jimmie Baaz bokszoló, híresség, tündöklő karrierje áldozata. Tim Solider: csak egy „csatornaszagú” munkásember, mégis a regény egyik legszimpatikusabb, legemberibb szereplője. Boy Larus: minden korok tányérnyaló figurája, az engedelmes, alázatos, példás katona, aki egy napon mégis szakít korábbi életével és dezertál a hadseregből. Hozzákapcsolódik a betegesen nárcisztikus százados Ernst Wilson alakja . Mindketten az intézményekre jellemző hierarchiák emberei. Képzeljük csak el őket a valóságban, a Főnököt és az ő fegyverhordozóját, netán a nárcisztikus személyiséggel megáldott tanárt és a függő személyiséggel megvert diák(jainak) szimbiózisát. Rémesek, szánalmasak, de annál valóságosabbak.
A névtelen madame és az angol lány, mint a regény két női szereplője a könyv legsikerültebb figurái közé tartoznak, általuk William Golding A Legyek Ura című művének (amely egyébként később íródott, mint Dagerman regénye) mintegy női tényezőkkel kiegészített változatát is olvashatjuk. Az Akik az üvegtengernél énekelnek gyötrelmesen szép olvasmány, amelyben remek pszichológiai körképet kapunk nőkről és férfiakról, s az ő lelki defektusaikról, és persze a gyógyíthatatlan és mindent átható melankóliáról.

 

Egy viharban ragadt evezős csónakban ringott kivetve, a kékesfekete égbolt alatt a part mentén. Ijesztő, fehér homokzátonyok, akár a gondolatjelek, feküdtek  szárazföld és tenger között. Az utazás három napig  tartott, az éjszakák voltak a leghosszabbak, egy alkalommal különös álomból riadt föl, mintha leviatán nyelte volna el, és ő a hasában meglöttyent. A bérelt evezősök halálos csöndben és mozdulatlanul ültek a csónakban. fehérlő vállaikon ringott az égbolt.41.

A menedéken kopogó ujjpercek ritmusa mérte az időt. Amikor minden elcsöndesedett, figyelmesen hallgatni kezdte a századost, azonnal észrevette a beszédében lapuló különös zajt, amely mint egy zavaró adóállomás frekvenciája, érthetetlenné tompította az aktuális adást. E hang kongott a szavak mögött, és amit mondott közömbössé vált, a fő dolog éppen a zavaróadás volt.104

- Külön nép vagyunk mi magányosok, egy külön rassz. Tulajdonképpen meg kellene jelölni bennünket, hogy mindenki azonnal láthassa, nini, ott egy magányos, őt békén kell hagyni, mert a ruhája alatt ronda sebeket hord és megfertőz, ha véletlenül megérintem.

Áll a tükör előtt a telefüstölt ebédlőben a régi, sötét, örökölt dohányzószoba-bútorokkal, és egy fiatal arcot lát. Kétségbeesett tekintetét apró ráncok szövik körbe, a szemei csillognak, bár pillantását halvány rózsaszín erecskék homályosítják. Az állán egy fehér sebhely húzódik, meredek ívben a nyaka felé tart, egy elszabadult fejszecsapás emléke. Az arca nem szép, de rendkívül nyílt, szokatlanul keveset hazudik ahhoz, hogy arc legyen, és már tudja, hogy nincs szüksége jelre, tekintete a jel. 136

 E ponton a nap legördül a horpadt horizontról, a rekviem vörös vonója utoljára siklik végig a tenger hullámain és az angol lány haján. A kétségbeesés pillérei a gyomra és a fejtetője közé szorulnak, azonnal feltápászkodik és elsiet a többiek szeme elől, felrohan a sziklákon, a fűszárak közt alkonyi fényharmat kúszik. Megpillantja a gyíkot, és olyan, mintha csak aludna, vagy végtelenül lassan mászna valahová. Letérdel mellé és kicserepesedett ajkaival megérinti a tetem oszladozó páncélját, most a függöny legördül, a primadonna pedig tapsot érdemel.

A bejegyzés trackback címe:

https://eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr522390516

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reményi Tibor - A RÁDIÓ VARÁZSA (2) 2010.11.27. 08:00:10

Diákkoromban meleg nyári estéken, amikor a hőség elviselhetővé szelídült, édesanyámmal sokszor sétáltunk a környező utcákon. A házak ablakai nyitva voltak, kihallatszott a rádiók hangja. Tíz órakor, a pontos időjelzést jelentő gongütés után Pintér Sánd...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása